Vi experimenterar med salt.

Igår stod det ”salt” på schemat. Vi lärde oss om salts användande, hur det går till när salt utvinns och om saltvatten i haven. Vart är egentligen saltet i havet, det syns ju inte?! En hypotes var att saltet ligger på havsbotten och bara rörs upp ibland och en annan var att saltkornen (i bordssalt) är så himla små så att de inte syns. Några barn trodde också att saltet och vattnet var blandat.

Vi testade sedan att lösa tesked efter tesked salt i vatten för att se vad som hände. Sex teskedar salt gick det att lösa upp i vattnet innan det var mättat och saltet istället lade sig som en hög på botten av vattenglaset.

Kan man få tillbaka saltet sedan?! Japp, genom att låta vattnet avdunsta var barnen överens om. Vi testade att måla med saltlösningen för att se vad hände!

Ja, här har vattnet avdunstat och kvar på målningen ser vi saltet.